Op onze corona informatiepagina vind je alles voor een onbezorgde vakantie bij Roompot.

Stadhuismuseum & Gravensteen

  • Regio: Zeeland
  • Plaats: Zierikzee

Het Stadhuismuseum vertelt het verhaal van monumentenstad Zierikzee en haar omgeving. De naam van het museum is te danken aan het gebouw waarin het museum is gehuisvest: het voormalige stadhuis van Zierikzee.

Het gebouw en de collectie tonen de rijkdom van stad Zierikzee en het eiland Schouwen-Duiveland. Vanuit Zierikzee werd er met heel Europa intensief handelgedreven in zout en meekrap. De stad was ooit de roem en trots van Schouwen-Duiveland. Scheepsmodellen, historische kaarten, bodemvondsten, zilverwerk, schilderijen en nog veel meer laten zien hoe dit eiland zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld.

Het grootste object van het museum is het Stadhuis zelf: een monumentaal pand van ruim 450 jaar oud. Dit gebouw was het kloppend hart van het oude Zierikzee. Niet alleen het stadsbestuur zetelde hier, maar ook de rechtbank, het waterschap, de vleeshal en de waag waren in dit gebouw gevestigd. Bijzonder aan het pand zijn onder andere de eikenhouten zolderkapconstructie en de stijlkamers. In het Stadhuismuseum brengen wisselende tentoonstellingen en een vaste presentatie van topstukken uit de collectie het verleden en heden van Schouwen-Duiveland tot leven.

Gravensteen

Het Gravensteen is het best bewaarde geheim van Zierikzee. Van oorsprong was het Gravensteen het stenen huis van de Graaf, die voor het bestuur van de regio zorgde. Bovendien is het de oudste gevangenis van Zeeland! Wilt u weten waar de misdadigers van de vorige eeuwen terechtkwamen? Treed dan in hun voetsporen tijdens een bezoek aan Gravensteen.

Via een eeuwenoude trap komt u in authentieke cellen uit 1526. Zware eikenhouten wanden, deuren en tralies voor de ramen zorgden ervoor dat niemand ontsnapte. Gevangenen kerfden jaartallen, merken en tekeningen in het hout. Lees de boodschap die Duinkerker kapers achterlieten of stap in een van de ijzeren kooien waar nauwelijks daglicht binnenkomt. Een bezoek aan het Gravensteen vergeet u nooit meer! Rondleidingen starten in het Stadhuismuseum.

Meer informatie
<